Wéér zo’n feminist

Ik heb nooit zoveel gehad met het feminisme. Ik vond ’t allemaal wel best, vrouwen die strijden voor gelijkheid enzo, ik maakte me er niet zo druk om. Tijdens het bloggen voor Columnisten van Catan was ik ook de enige vrouwelijke blogger die zich buiten dit onderwerp hield. Tuurlijk, ik ben wel voor gelijke behandeling, maar dan voor gelijkheid in ’t algemeen. Niet per sé vrouwen, want dat vond ik nogal kort door de bocht. Niet dat ik er verder echt een mening over had of er verstand van had: ik liet me er gewoon buiten.

Je snapt waarschijnlijk nu wel waar deze blog heen gaat. Elise is van mening veranderd. Of anders gezegd: Elise vormt eindelijk een mening en staat niet besluiteloos naar de discussies te koekeloeren met een hand in een zak chips, bij wijze van spreken. Nee, Elise moet ook weer ergens iets van vinden. Ik werd namelijk wakker geschud. Feminisme is geweldig en héél erg nodig, en wel hierom:

–          Feministen zijn geen ‘Hoera vrouwen! Weg met mannen!’-strijders. Het zijn ‘Hoera mannen, wat hebben zij het goed voor elkaar, dat willen wij ook!’. Laat je niet van de wijs brengen door de vrouwelijke titel; feministen zijn méér.

–          Meisjes worden al vroeg aangeleerd dat het verliezen van je maagdelijkheid een groot issue is, en dat veel seks hebben hoerig is (terwijl het bij mannen sneller door de beugel kan).

–          Meisjes worden bang gemaakt door te vertellen dat de eerste keer seks verschrikkelijk veel pijn doet en enorm bloederig is. Natuurlijk, helemaal vlekkeloos zal ’t vast niet gaan. Maar pijnlijk en bloederig? Kom op zeg!

–          Eén op de vier meisje of vrouwen wordt seksueel belaagd en men vraagt zich nog steeds af ‘goh, maar wat droeg ze dan?’. Alsof het de schuld van de vrouw is dat iemand zich niet in kon houden en aan haar moest gaan zitten. Mannen worden verkracht. Kinderen worden verkracht. Was hun rokje ook te kort?

–          Ongewenste aanrakingen zoals het slaan op de billen is géén compliment. Niemand wil het dat er zomaar aan je gezeten wordt. Nageroepen worden met seksuele teksten is ook géén compliment, dat is ook seksuele intimidatie. Het feit dat velen denken dat ze dat gewoon kunnen maken betekent voor mij dat er nog veel moet gebeuren én dat er ontzettend veel domme asocialen rondlopen.

–          Het feit dat er honderd grappen bestaan over vrouwen in de keuken en ‘bitch make me a sandwich’, maar er bijna geen typische mannengrappen bestaan.

–          Tieten hangen overal om ons heen om letterlijk alles wat los en vast zit te verkopen, maar waag het niet om publiekelijk borstvoeding te geven.

–          Sommige vrouwen lopen met ongeschoren oksels rond, maar dat is niet algemeen geaccepteerd. Hé, waarom zou je je oksels in hemelsnaam scheren als je dat niet wilt? Jouw lichaam. Net als dat bijna elke vent die ik ken ongeschoren oksels heeft. Want dat is zonder enkele goede reden wel oké.

–          In elke industrie werken er meer mannen dan vrouwen. In elk land, overal op aarde. En ze verdienen ook nog eens gigantisch veel meer. Vrouwen lopen in hun leven gemiddeld 450.000 dollar mis. Daar kun je een gigantisch groot huis van kopen, om maar een voorbeeld te geven.

–          Vrouwen met een leidersrol worden vaak bazig of bitches genoemd.

–          Vrouwen moeten koken, het huishouden doen, gracieus zijn en voor hun man zorgen. Ja, dit is enorm achterhaald maar ook: ja, het wordt nog steeds stiekem wel verwacht.

–          Het ergste wat een man naar z’n hoofd geslingerd kan krijgen, is vergeleken worden met een vrouw.

–          Mannen horen zich te schamen voor hun emoties, want hey, dat is een wijvending. En sja, vrouwen zijn zwak. Jij bent dan wel door een vrouw op de aarde gepusht (letterlijk, PUSH! Jouw lichaam uit haar vagina) maar hey, verder is ze zwak.

–          Mensen roepen nog steeds dat homofielen en lesbiënnes in een fase zitten en dat mensen die biseksueel zijn gewoon niet kunnen kiezen of van twee walletjes willen eten. And don’t start about transgenders.

–          Bijna alle bekende films hebben een hetero blanke man in de hoofdrol. Mensen met een kleurtje, van het vrouwelijke geslacht of mensen die niet hetero zijn komen beduidend minder vaak voor in een grote rol. Het is op geen enkele manier een redelijke representatie van de werkelijkheid.

–          En dan hebben wij ’t in het westen nog niet eens zo verkeerd, gezien kleine meisjes in landen aan de andere kant van de wereld worden uitgehuwelijkt aan volwassen kerels. In Brazilië is het normaal om te zeggen dat een vrouw die zich ‘sexy’ kleed verkracht mag worden. In Saoudi-Arabië mogen vrouwen niet stemmen óf autorijden. En dit is nog maar het topje (nee, een ijsdruppel) van de ijsberg.

–          Maar oh wee als je als vrouw zijnde andere vrouwen verdedigt of aankaart dat het ongelijk is in de wereld, want dan ben je gewoon de zoveelste boze feminist die vast ongesteld moet worden of PMS heeft.

–          Als ik een man was geweest had jij deze blog waarschijnlijk heel anders gelezen, en misschien zelfs wel veel serieuzer genomen.

Feministen willen gelijkheid. Voor vrouwen, voor homo’s, lesbiënnes, transgenders, gekleurden, hetero’s, jonge mensen, oudere mensen. Afgezeken worden omdat je gewoon een lelijk karakter hebt, in plaats van omdat je een vrouw bent .

Ik ben dus toch een feminist.

Geïnspireerd door Youtube’s Sex+ -coach en feminist Laci Green. 

9 thoughts on “Wéér zo’n feminist

  1. Je hebt te veel je emoties gebruikt tijdens het schrijven van dit stuk. Te weinig objectiviteit is er te vinden hier. Geen verwijzingen naar wetenschappelijke bronnen. Daarom is je stuk nogal verwerpelijk Elise.

    En nu pijpen slet met PMS

  2. Ik lees wel vaker van die stukken tekst over feminisme, volgens mij had Carice van Houten in de krant ook een stukje over de vooroordelen die mensen hebben over wat feminisme is geschreven. En tot nu toe ben ik het echt totaal mee eens. Dus dat betekent dat ik dat dus ook ben, en wellicht moet ik er me ook wat meer in verdiepen, al is het maar een beetje. Want het gaat hier om gelijke rechten, en er zijn zoveel dingen (die jij dus hebt opgenoemd) totaal niet eerlijk.

  3. Jij kaartte dat aan van mannen en emoties en ik begin dat perspectief ook interessanter te vinden. Niet alleen vrouwen worden in een hokje geduwd, hetzelfde geldt voor mannen. Een man mag weinig emotie tonen, eigenlijk worden alleen blijdschap en woede geaccepteerd, niet raar dat mannen vaker agressief zijn (naast dat testosteron daar ook deel aan heeft), want huilen mag niet, dan ben je een watje, dus dan word je maar boos. Dus het werkt beide kanten op.

Laat van je horen: reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s